Bloggarkiv

tisdag 10 juni 2008

Ken Ramirez och Kathy Sdao, rimmar på WAOW!

Ja djäklar, nu har man lagt hela semesterkassan på att sitta i en föreläsningssal en solig sommarlånghelg! -Och jag ångrar ingenting!!!!!!!!!

Det var härligt att få möjligheten att ta del av dessa personers fantastiska kunskap och energi! Man känner sig ganska priviligierad att kunna sitta i en fotölj och lugnt luta sig tillbaka samtidigt som man får det bästa dessa personer kan förmedla verbalt av alla deras år som de ägnat åt träning av djur.
Ken har jobbat med de flesta djur man kan tänka sig och han fick en verkligen att tänka till angående hur inlärning fungerar och vad man bör tänka på gällande till exempel sekundära belöningar, och hur och varför dessa måste underhållas för att bibehålla sitt värde.
Han berättade om "concept training" vilket innebär att ett träningsvant ekipage inte skall dra sig för att utöka hundens förståelse för hela koncept. Som exempel: att lära in höger och vänster på ett sätt som gör att hunden tänker med dessa termer på samma sätt som vi, alltså inte bara tro att vänster betyder att "lyfta sin vänstra tass" utan att faktiskt kunna bli skickad rakt framifrån mot exempelvis två burar som står brevid varann där framme en bit bort, och då välja den vänstra... Ganska häftigt faktiskt, eller hur? På samma sätt kan de lära sig stor liten, uppe och nere.

En blindhund, som går åt sidan när en trädgren som hänger ner skulle slå hans förare i huvudet men inte når den själv, kan ju faktiskt tänka i ett koncept. Det är en svindlande tanke när man vet hur vi behandlar våra djur allt som oftast. Vi blir arga på dom för att dom inte har en susning om vad vi vill att dom skall göra. Vi har antingen inte brytt oss om att förklara eller så vet vi helt enkelt inte hur vi skall förklara hur eller varför vi vill att de skall utföra allt detta konstiga som vi konstant ber om. Mycket tänkvärt.

Han gick även in på hur man som tränare lägger upp sin strategi för att lösa en uppgift eller ett problem och han hade många handfasta råd.
Betydelsen av förstärkningar, vad man använder och hur man har kommit fram till att det man tror förstärker djuret, faktiskt gör det... det är ju inte alltid så.
Motiveringarna som djuret finner utanför dig och hur man tar kontrollen över det djuret vill ha endast för att kunna tillgodose just dessa i träningen.
Det är precis vad jag och min kära Dito håller på med nu så här stod öronen rakt ut... fortsättning följer, Dito välte just ner allt från bordet i hallen...

Inga kommentarer: