torsdag 12 mars 2009

Måste bara lägga upp detta brev jag fick på mailen.

En fantastiskt bra organisation som jag är med i: De arbetar för att ersätta djurförsök till forskning på cellnivå istället och de arbetar aktivt med att stödja forskarna som väljer alternativa metoder istället för att bara säga nej till allt så arbetar de med att hitta lösningar.

Läs bara! :)

Nyheter från Stiftelsen Forskning utan djurförsök

Dags att fira – och att satsa på att ersätta ännu fler djurtester!
Idag, den 11 mars 2009, förbjuder EU djurtester av kosmetika och hygienprodukter. Förbudet gäller även vid försäljning av produkter som djurtestats i andra länder, och gäller både färdiga produkter och ingredienser.

– Det är en stor seger för alla som vill ersätta djurförsök med moderna testmetoder, säger dr Cecilia Clemedson, ordförande i Stiftelsen Forskning utan djurförsök. Detta har vi jobbat för i många år!

– Förbudet har verkligen satt fart på utvecklingen av nya, snabbare och säkrare tester där man inte använder levande djur. Några av djurtesterna har redan kunnat ersättas med cellbaserade testmetoder, och fler nya testmetoder är på gång.

Fler djurtester än väntat undantas från förbudet
Men det finns djurtester som är undantagna från förbudet mot att testa råvaror på djur, och undantagen har visat sig vara fler än väntat.

I lagtexten, kosmetikadirektivet, gör man undantag för ett par typer av tester som fortfarande får utföras på djur: toxicitetstester (giftighetstester) med upprepad dosering, reproduktionsskadetester (tester för att undersöka om ett ämne påverkar reproduktionsförmågan eller skadar foster) och metabolism/kinetik-studier (tester för att undersöka hur ett ämne tas upp och vart det tar vägen i kroppen samt hur det bryts ner och försvinner ur kroppen).

– Av en teknisk rapport från EU-kommissionen framgår att även allergitester och cancertester ska ingå i begreppet ”toxicitetstester med upprepad dosering”, och därmed undantas från djurtestförbudet, säger Cecilia Clemedson.

För undantagen gäller att så länge det inte finns alternativa metoder så tillåts djurtesterna fram till 2013. Och förbudet kan komma att skjutas upp ytterligare om det inte finns nya testmetoder om fyra år!– Vi har de senaste åren gett anslag till flera forskningsprojekt för att ersätta allergitester på djur med moderna cellbaserade tester, säger Cecilia Clemedson. Nu hoppas vi på ett ökat stöd från fler privatpersoner för att se till att det finns alternativ till djurtesterna absolut senast 2013!

Ditt val som djurvänlig konsument
För dig som vill vara säker på att inga djur lidit för din skönhets skull, finns fortfarande möjligheten att handla produkter från företag som infört ett frivilligt djurtestförbud inom det egna företaget och för de råvaror de använder.

Du behövs!

Ditt ekonomiska stöd behövs för att fler djurtester ska kunna ersättas med djurfria metoder.

Gå till www.stifud.se och klicka dig vidare!


Skicka gärna detta nyhetsbrev vidare till andra som du tror kan vara intresserade av att stödja Stiftelsen Forskning utan djurförsök!--------------------------------------------------------------------------------

Du når redaktionen för E-nyhetsbrevet via mejl till karin@stifud.seStiftelsen Forskning utan djurförsök
Gamla Huddingevägen 437
125 42 Älvsjö
Tel: 08-749 03 43
Hemsida: www.stifud.se
PG: 90 70 90-5

Inga kommentarer: