onsdag 26 maj 2010

Blodspår som berikning

Jag och Cilla fick sällskap av Christian, en gammal kollega från Universeum och åkte ner till Alvesta och hundutbildningsgruppens årliga blodspårshelg.

Helgen gick ut på att lägga spår med blod och färska skankar av varierad storlek och art, allt för att försöka skapa en "film" för hunden där den faktiskt kände att den "jagade" på riktigt. Känslan för hunden blev mao viktigare än att hunden gjorde rätt enligt vårt sätt att se det. Som ägare var det bara att släppa på kontrollen och att låta hunden helt enkelt "vara hund",. Detta kunde innebära att man fick käka upp sin klöv, kanin eller vad man nu hittat, kanske ville man bara bära den, försvara den mot andra eller så ville man sno någon annans och gräva ner den...

Vi hade en underbar helg med sol och värme, grill,lyckliga hundar och en härlig röra med människor ifrån hela Sverige som fascinerat lyssnat på David Selins fantastiska kunskaper.


Vi har druckit "vargtass" renblod, sprit och lingondricka, spårat på natten i totalt mörker, letat efter vildsvin, älg och hjort. Helt suveränt och min lille Dito gick banne mig inte att lura trots bloduppehåll, blindspår, snäva vinklar, vatten eller annat, han tuffar på som ett litet tåg och glänste med att klara allt vi försökte lura honom med. :)

2 kommentarer:

Kattis L sa...

Men vilken underbar kurs! Inte bara texten skvallrar om det, utan även dina underbara foton! :-)

Jag använder viltspår/blodspår som berikning åt Tarass... jag har inga krav på utförande utan vi går på jakt tillsammans helt enkelt, och när han eller jag hinner först att hitta spåret (nåja, jag fejkar ju) så rusar man iväg och den andra hakar på och rusar efter, ivrigt flämtandes. Ha ha, kan ju säga som så - jag är dutti å spela apa med mina hundar. ;-) Men nog märks det att de mår gott i själen av att få göra sådant tillsammans med sin människoflock... man får ett speciellt band på någe vis. :-)

Jätteskoj att läsa om talangfulla Dito! :-) Dutti kille!

Jenny o company sa...

Ja du, kursen var super! Har du någonsin vägarna förbi Alvesta skall du absolut träffa David Selin! Ni skulle gilla varandra, det vet jag redan innan ni vet det...;)