fredag 14 januari 2011

Förbannad, frustrerad och förundrad av över hur vi hundfolk fungerar.


Den från TV kända hundprofilen så kallade ”hundviskaren” Cesar Millan har varit här i Göteborg och förärat oss med sin närvaro. Han var här för att göra ett kortare framträdande på My Dog, den stora hundutställningen på Svenska mässan. Arrangörer för utställningen är Svenska Kennelklubben i samarbete med Svenska Mässan. Både Norska kennelklubben och Danska Kennelklubben är mycket skeptiska mot Cesars metoder, men han är mycket populär hos många hundägare och faktiskt även hos folk som inte har hund tittar då hans program är fyllda av action,,, kön ringlade sig lång utanför mässan i lördags.

Jag skriver detta i ett frustrerat känslotillstånd och då jag vet att mina känslor inte på något sätt är unika så blev det viktigt att strukturera och dela med mig om mina tankar gällande vår syn på hundar och hundträning och hur det går ihop med att vi verkar dyrka någon som Cesar Millan.
När jag ser Cesars program ser jag en man som ställer exakt samma diagnos på alla hundar, och detta gäller även deras ägare. Hunden är enligt honom i ett dominant och ibland även ett aggressivt tillstånd på grund av att ägaren gett för mycket kärlek och inte tillräckligt med disciplin. Ägaren måste bli en stark och bestämd ledare och hunden måste komma in i ett lugnt och undergivet tillstånd för att relationen skall fungera. Hans dominansteorier och vad någon som är så kallad dominant gör, är totalt tagna ur luften och följer inte alls vad modern forskning säger gällande flockbildning och relationer inom en varg eller vildhundsflock.
Enligt Cesar måste man korrigera hunden för att visa den vad den inte får göra. Detta görs bland annat genom att man använder olika halsband som tillfogar smärta på ett eller annat sätt, antingen genom att en tunn snara som ligger och trycker mot struplocket, hans egendesignade ”Illusion Collar”
(som i Sverige säljs som ”Trofast”), stackelhalsband där långa piggar sticker in i halsen när man drar till i kopplet,
och det har även använts elhalsband för att bestraffa olika beteenden.
De senaste två nämnda halsbanden är inte ens lagliga i Sverige så TV har varit tvingade att ha varningstexter att man inte får göra som CM hemma.
Trots att vi gång på gång i programmen får se hur Cesar löser problem genom att fysiskt korrigera helt oförstående hundar, så tycker vi på något sätt att detta är helt ok. Jag undrar om vi hade tyckt att det varit ok om han gjort samma med en katt eller en häst.


Han sätter aggressiva/rädda /frustrerade hundar i allt för hunden svåra situationer och det slutar oftast i att hundarna reagerar kraftigt och då agerar Cesar med att trycka ner dom i marken eller genom att strypa syretillförseln samtidigt som han gärna kicksparkar till hunden i sidan. Det finns otaliga filmer på You Tube där hundar trycks ner på sidan med åtdraget koppel mot struphuvudet vilket till slut ger hunden blåa slemhinnor i en respiratorisk chock på grund av syrebrist.
http://www.youtube.com/watch?v=Qh9YOyM2TAk
http://www.youtube.com/watch?v=KSSHMff4y6Q
Allt detta för att berätta att ”så gör man inte och nu är det andra spelregler som gäller”. Hundarna förstår ingenting av informationen på grund av rädslor, smärta och stress, och då stressnivån stiger på både folk och fä, så är det ingen nyhet att inlärningsförmågan går ner. Det vet vi.
Vilket beteende man än arbetar med så handlar det om nyinlärning för att förändra det och då behöver man ett optimalt läge för att lära in nya saker som man som hund kanske tycker är svårt.


Som exempel kan tas ett hundmöte i koppel. Varför göra det så snabbt och svårt att den hunden som har problem, känner sig tvingad att agera som den brukar? Varför inte börja med att förklara vad vi vill ha istället för att direkt kasta sig över och straffa felaktiga beteenden? Det blir djäkligt svårt att välja att göra ”rätt” om ingen har tagit sig tiden att förklara vad som förväntas av en om man är en art som tvingas leva efter en annan arts regler. Med andra ord har många hundar inte en chans att välja att göra rätt och det är inte i mitt huvud etiskt försvarbart att då fysiskt gå in och straffa. Vi har kartongen med bilden till puzzlet som skall läggas, hunden har ingen aning om vad vi anser är bra eller dåligt.


Hade vi med hunden som har problem med andra hundar i kopplet tagit oss tiden att först utvärdera den fysiskt så att inga sjukdomar eller smärtor i rygg/nacke/höfter/armbågar eller liknande, har gjort att den blir stressad vid dessa möten då man som hund gärna går upp i varv och drar mer i kopplet och det då kanske gör ont i nacken varje gång man gör så. Har man då alltid en främmande hund framför sig samtidigt som det gör ont, kopplar man ihop dessa två händelser och då blir den andra hunden "orsaken" till smärtan. Detta är en inte helt ovanlig orsak bakom hundutfall i koppel. Andra orsaker till generell stress hos hunden kan vara att den har hormonrubbningar, sköldkörtelrubbningar, leverförändringar, magsår, katarrer med mera. Detta bör alltid utredas och uteslutas av veterinär. Sen spelar ju förstås dåliga erfarenheter och förväntningar in på vilket beteende man erbjuder i pressade situationer.


Varför vill man skapa en relation där hunden uppfyller dina önskemål genom en önskan att undvika problem istället för att skapa en hund som samarbetar med dig för att den vill uppnå något utan att vara rädd för att göra fel. Vill vi verkligen ha en ”lugn och undergiven” hund som är Cesars riktord?
Hur ofta tar vi oss tiden att säga bra, där gör du rätt, belöna för de rätta beteendena jämfört med hur ofta vi korrigerar och säger ”nej” då hunden gör fel. Tänk att leva så, ingen säger vad dom vill att ni skall göra men så fort ni gör fel är dom på dig…. Har ni tänkt på det?


När folk hävdar att: korrigerar och dominerar gör djuren själva mot varandra, så finns det många problem med det argumentet. Dels är vi inte hundar, hundarna tror inte att vi är hundar, dels så korrigerar vi ofta helt naturliga beteenden som en annan hund i samma flock aldrig skulle korrigera. Vi tar exemplet med hunden i kopplet, - den gör ett frustrerat utfall i kopplet på grund av att den känner sig trängd i situationen och vill öka avståndet till den andra genom att göra detta utfall. Vad händer? Den får en avhyvling av sin "flockmedlem" som går bredvid. Logiskt? Är detta något vi kan tro får hunden att förändra sitt beteende? Knappast.

Dessutom så sker det ytterst sällan fysiska korrigeringar i en grupp med hundar som har tillräckligt med resurser och utrymme. Hundar bildar sociala grupper där den som är bra på något får göra just det och en annan gör något annat osv. Ingen gör allting och det är absolut ingen som tvingar någon med våld att följa efter flocken, att följa efter görs alltid helt frivilligt. Vid en eventuell konflikt rullar den just då mer osäkra över och lägger sig på sidan. Detta är ett beteende som erbjuds, inte något som den aggressivare hunden trycker ner och håller fast. Så att bli fasthållen på det sättet mot marken upplevs nog snarare som att man är ett byte i en mycket allvarligare situation, med andra ord pratar vi om dödsångest.


Dessutom ger TV-programmen en illusion av att allt går att lösa väldigt fort om bara ”rätt” man håller i situationen. Gör detta att folk känner sig duktigare och gladare som hundägare eller ger det snarare en känsla av att inte duga? I denna frustration är det lätt att börja ta till med hårdhandskarna och ryta till lite högre och kanske även rycka till i kopplet för man vill att folk ska se att man inte tolererar att hunden ”dominerar ”situationen. Det kan vara väldigt förstärkande för oss som frustrerad generad hundägare att få bli riktigt arg och hunden ser ju direkt ut som att den äntligen fattat, nedsjunken kroppshållning, sneglande blick och den slickar sig om munnen. Problemet är bara att hunden intar denna kroppshållning för att lugna sin ägare och dessa situationer stärker verkligen inte relationen eller förtroendet för människan, och med stor sannolikhet har den dessutom ingen aning om varför det skedde.


Tar man inte tag i varför ett problembeteende uppstår, utreder och förändrar genom att ändra hundens kunskap, förväntan och känsla, utan bara korrigerar hunden varje gång det utför beteendet, är det samma som att sätta en kork i rumpan på hunden när den har diarré, du löser problemet för stunden, förr eller senare kommer den korken flygande och då har du ett helt annat problem, vare sig du är känd från TV eller inte.

Då jag jobbar praktiskt med att hjälpa djurägare och deras djur med att hitta en lösning då problem uppstått, så jag anser att jag har på fötterna att på detta vis ifrågasätta vad vi håller på med då vi sätter en man som Cesar Millan att svara på våra frågor om hunden. Hans kunskap tar slut där våldet tar vid, och den dagen han försöker sig på att träna en späckhuggare med samma metoder lär han få tänka om för de är inte lika lätta att fysiskt kränka som en hund, i alla fall inte utan att åka dit själv. Vad jag ville säga är att det finns andra metoder där man inte sätter djuret i en känsla av maktlöshet och rädsla, smärta, inlärd hjälplöshet utan man arbetar med en utformad träningsplan där man ökar svårigheterna med små, små steg så att hunden har möjlighet att förstå och lära sig nytt, ett samarbete baserat på förtroende, samarbete och glädje.
Vi har kommit långt i vår kunskap om dominansmyten, flockens uppbyggnad, hunden naturliga beteenden och om hur inlärning fungerar, varför låta en TV kändis dra oss 20 år tillbaks i tiden till samma tid då man kallade det att ”bryta in” hästen, break in.

Människans bästa vän skall inte behöva vara lugn och undergiven för att undvika att bli korrigerad för "fel beslut", för då får vi inte anse att vi är deras bästa vän, ´- man skall inte behöva vara rädd för sin bästa vän bara för att man är hund.

Jag anser att vi är bättre än så.

Övriga intressanta artiklar:
http://drsophiayin.com/philosophy/dominance/
http://nocesarmillan.weebly.com/svenska-kennelklubben.html
http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=8217
http://www.bt.dk/bttv/clip/12/15311

12 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte säga att jag är någon expert på hur man ska bete sig vare sig det gäller djur eller människor, men känner att grundvalet i inställning är att respektera och intressera sig för andra individer. Men när mittemellan stora barn undrar och blir bekymrade hur hundarna tänker o känner efter sett ETT program...är det jätte trevligt att dom får fråga dig o höra hur du tänker. Rasmus skrattar fortfarande hur du blir utburen av massa vak..r
Hälsningar
Alexandra

Jenny o company sa...

man behöver inte vara en "expert" när det gäller det här, man skall däremot känna efter med magkänslan och tänka kritiskt... Hälsa din fina Rasmus! :)

Anonym sa...

Intressant att läsa Jenny!!! Du är kunnig :)
Ceasar är väldigt duktig på att övertyga och framföra sina teorier o många tycker han verkar väldigt trovärdig o kunnig mm, men många glömmer nog att ifrågasätta o tänka efter. Bara för att någon säger att det är på ett sätt så behöver det ju absolut inte vara så!!
Det som jag håller med honom om o som är väldigt logiskt för de flesta är ju det att man måste aktivera sin hund på nåt sätt, många skaffar en hund o tror att den inte ska behöva nån stimuleing o aktivering o man tror det är nåt fel på hunden när den börjar äta på inredning mm!!. Sen lägger kanske en del människor lite väl mkt männskliga känslor på hundarna.

Men det där om dimonans o att lägga hunden på sidan som han ofta gör tror jag verkligen inte på. jag kan ju bara tänka mig in i Molles situation. Han är ju väldigt känslig o osäker i vissa situationer. O att bli nertryckt hade nog inte stärkt hans självkänsla, självförtroende mm. Märkte bara hur Molle kollade häpet på min mamma en hel kväll efter att hot rytit åt honom när han bara nosade åt bordet....det hade räckt att säga inga nosar...
Visst han får kanske undergivna hundar, men inte får dem bättre självkänsla. O en relation ska ju bygga på förtroende o respekt, men respekten ska absolut inte vara större än förtroendet.
Föresten har läst massa i boken, verkar ju jättebra!! :) Gick även en lång promenad ihop med den andra hanen idag, gick jättebra!! men när man kommer hem till gården så börjar han igen, men det blir ju mer speciellt. Kommer nog bli bra :) Har ju alltid använt klickern o har vart inne på samma spår som boken, men skönt att få bekräftat att det är en prövad o fungerande metod :)

Massa kramar!!, Isabelle

Jenny o company sa...

Halloj! Absolut har han rätt när han säger till folk att hundar inte är bebisar, eller partners eller vad det nu må vara folk vill ha dom till, han har rätt när han påpekar att hunden är hund och att den behöver göra hundsaker. Men det som gör mig förbannad är att trots att han säger allt detta så skapar han en "tunnel" där hunden kan röra sig då den "är Hund", exempel, får aldrig gå framför honom på en promenad, aldrig reagera med öron eller svans , detta innebär att hunden lik för bannat aldrig "är hund" utan att vara orolig för att bli korrigerad om den hamnar utanför den tunnel Cesar skapat. Det finns många andra tränare i USA som kan hjälpa amerikanen att berätta att hundar behöver fysiska och mentala utmaningar. Var pratar han om berikning,såsom behovet av att klättra, vakta, gnaga, springa fritt, leka med andra, nosarbete osv osv...allt hans hundar gör sker med superstrikta regler som aldrig slackar...och regler som är totalt ologiska för både en hund och för någon som är utbildad inom etologi och inlärning. Varför inte hälsa? Hälsar inte hundar när dom möts? eller... Kul att du gillar Emma, ja hon är suverän! Har varit och jobbat enbart med aggressiva hundar i 6 dagar hos henne och satan vad det var häftigt.

Ring när ni är redo så kör vi.:)

Anonym sa...

En grej till som jag tänkte på och som är typiskt oss människor...Är att alla vill se ett resultat nu!! Om inte så tar man hjälp av en massa redskap, kolla bara på alla dessa hästar som blir tvingade in i transporter, är inspända mm.... Om alla bara kunde lära sig att låta allt ta den tid det behöver för det tar alltid den kortaste tiden!!!! Det gäller vad man än gört ju, jobbar med djur , bygger hus mm. fuskar man så rasar huset eller tvingar man ett djur till en viss form eller beteende så har det ju inget med inlärning att göra o hunden lär sig inget annat än att den där människan e inge rolig att va med....Det mest frustrerande är att alla har tid att göra samma fel om o om igen....Tänker tex på lastning av många hästar. Man har tid att med massa hemska redskap o extra personal stå 1 timma för att tvinga in hästen innan man ska på tävling. Men att ta tag i det o ge hästen den tid den behöver o lösa det aktuella problemet innan man ens åker iväg på nån tävling.... Börjar väl bli lite liknande med hundar i vissa fall.
En del människor bryr sig för mkt om prstige, pengar, berömmelse mm än att ha en bra relation o bli den bäste tänkabara människa för ens djur. Men det blir bättre o bättre kunskap, så det går ju iaf åt rätt håll.
Kram, Isabelle

Jenny o company sa...

Jag håller med dig till fullo! Det som inte blir bättre är ju tyvärr kön som ringlar för att se Cesar. Han är känd från TV och då är han ofelbar, folk försvarar honom utan att ha funderat ett smack. "Han läser hund så bra"- när då? Han binder fast koppel i svansar för att tvinga hunden att gå med den uppåt, för då känner den sig gladare... ehhh...? "Se nu är katten över i rang när jag fysiskt håller fast katten och hunden inte får komma nära"- ehhh nej. osv osv. Vi måste vara försiktiga gälande vad som visas på tv, supernanny, extreme makeover hus, fru, barn och hund... same shit i mina ögon. I detta fallet går kunskapen bakåt i mina ögon.

Anonym sa...

Det som även va tråkigt på My Dog var att ingen ifrågesatte honom..blev ju inte direkt nån lärorik diskussion...Vem ville igentligen veta i vilket land Ceasar hade velat bo om han var hund!!?? Va e de för fråga om hundars beteende!! hur hamnade hon på vipplatserna??!! man fick ju höra att de som satt på vippplatseran var de som hade frågor, men de tråkiga var att det var ju ingen som vågade ifrågesätta... jaja inte alltid lätt för våra söta djur när vi människor fått för oss att äga o umgås med dem.. Alla borde känna ett ansvar att lära sig mer, Det är ju trots allt inte djuren som valt att leva med oss, ändå e det dem som ofta får skiten...
/Isabelle

Krister sa...

Bra läsning! Det är som vanligt - det finns alltid två sidor av myntet!

Jenny o company sa...

Isabelle, jag vet från säkra källor att frågorna var långt tidigare genomgångna och godkända av Cesars team. Därför släpptes inga ifrågasättanden fram. Jag stod uppe på VIP-läktaren och då såg man att frågorna var så "spontana" att dom till och med var inplastade....

Johannes sa...

Va du e klok tjejan;)

Det är ju så man vill låna din text.

Jenny o company sa...

Halloj där! Tack så mycket :) Vill du låna texten så går det bra, ju fler som läser mina sura kåserier destå bättre....;)
Jenny

Anonym sa...

Bra skrivet och jag håller helt med! Förstår inte vad som krävs för att folk ska fatta att CM är en riktig idiot som har noll koll på vad han gör. Människor som vill träna sina hundar på det här sättet är inget annat än sadister i mina ögon