lördag 11 februari 2012

Nytt år med nya äventyr.

Sedan sist har jag bland en massa annat varit på David Selins uppfödarutbildning.

Den hölls under två dagar och vi fick lära oss det mesta av det som är väsentligt att ta hänsyn till om man nu tar det beslutet att man vill vara en av de människor som sätter fler hundar till världen. Det gäller att kunna lagar och regleringar, förstå hur genetiken fungerar, välja sina avelsmål, hålla dessa mål realistiska och mycket mycket mer. Alldeles för svårt för mig.


Det som jag framförallt fick med mig är detta med stresskalibrering hos valparna och hur riskabelt det är att utsätta en dräktig tik för stress. Man kan fundera på hur det känns för fodervärdstiken som plötsligt i slutet av sin dräktighet skall hem till uppfödaren och den där antagligen ganska befästa existerande flocken. Detta borde vara oerhört stressande. Studier påvisar en kraftigt ökad stress hos valparna som redan i livmodern får fel stresskalibrering.


En annan sak som David verkligen brinner för, och med all rätta, är att få stopp på alla tvångsparningar som faktiskt fortfarande sker trots att man helst inte vill tro det. Tikar som hålls fast för att hanen skall få hoppa upp och para henne mot hennes egen vilja. Detta är inte bara totalt förkastligt ur etiska synaspekter men ovilligheten hos tiken har oftast ett syfte, det innebär att hon har en orsak att tacka nej till den tilltänkta hanen. Det kan handla om att de är för nära släkt, att hon känner hans svagheter såsom till exempel sjukdom. Det kan också handla om att hon inte har fått känna av hanen överhuvudtaget innan eller att det helt sonika är fel dag...

Det skall alltid vara tikens val, oavsett om man som människa lagt ner mycket pengar tid på en specifik hane. Hundar behöver precis som oss människor dansa först och den delen glöms lätt bort då man som uppfödare räknar ut exakt vilken dag man skall åka. Inte sällan har man kanske endast ett mycket litet tidsutrymme att spela på gällande att de tu skall falla för varandra. Då blir det förstås lättare att som ägare känna sig tvingad att ta dåliga beslut,som att till exempel tvinga tiken. Men det är fortfarande INTE ok!

Detta kåseri med denna bild kommer ifrån Hundsport... man blir ganska förvånad milt sagt då bilden faktiskt illustrerar hur flera personer håller fast en tik då hanen närmar sig. Detta är olagligt. http://www.sjv.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001024/2008-005.pdf



Appropå David Selin så visas nu ADVENT DOG CONFERENCE på Kunskapskanalen nu i veckan!

Inte missa!

http://www.adventuredogconference.se/default.asp?sida=main

Här kommer lite roliga bilder från min sköna flock. Fido är numera nedklippt och han är så mjuk och go att det nästan är löjligt! :)Ps, han fick strålande kritik på My Dog! Bland annat har han "excellent eyes" och det är en fröjd att se honom i rörelse..:)Själv tycker jag att hans eyes är en smula crazy och att det oftast är en fröjd att se hans rörelser men de där rörelserna är inte lätta att fånga med min mediokra kamera.








Inga kommentarer: