torsdag 24 september 2009

På kurs igen

Denna gång bar det av mot Österlens vackra bygd. Strålande väder i dagarna 6 i ett ofantligt vackert landskap. Jag delade hus med Cilla och två av hennes sköna vårdhundskompanjoner som var helt klart mycket spännande att träffa på! Vi tillbringade våra dagar med att få ytterligare tips och handfasta råd blandat med praktiska övningar i hur man arbetar med reaktiva hundar. Har man en vovve som av olika anledningar uppvisar rädslor /aggressioner eller helt enkelt starka känslor gällande vad som helst så kan man genom att strukturera upp livet för dom med tydliga positiva konsekvenser få dem att känna en kontroll som i sin tur gör att de behärskar situationen bättre. Detta ger en hund och förare som får ett redigerat mönster för att klara av sådant som kan uppfattas som svårt sen tidigare.
Emma Parsons är en härlig tjej som precis som mig jobbar på veterinärklinik och jag känner igen mycket av vad hon berättar. Steget hon har tagit att hjälpa folk att få sina reaktiva hundar att må bättre är ett stort steg som jag har all respekt i världen för och jag kan bara hoppas att jag en dag skall kunna hjälpa på samma sätt.... Det är läskigt att säga till en människa som är helt förstörd för att dennes hund inte uppför sig som det var tänkt, att:- "ja, jag kan nog hjälpa er". All respekt.
Dessutom hade hon med sig en vänninna, Julia, som specialiserat sig på massage av aggressiva/rädda hundar och resultaten hon uppnått var fantastiska! Hon har lyckats få förtroendet att röra och sen massera hundar som inte ens tålt hantering av sina ägare. Dessa hundar har efter att de behandlats blivit mycket bättre gällande stress och annat då de insett att fysisk hantering inte behöver vara ett tvång eller något obehagligt. De har då kommit ner i varv och faktiskt börjat att aktivt själva söka kontakt med folk och fyskiska kontakter.

Jag har fått en massa nya idéer om lekar som främjar kontakten och självkänslan hos både förare och hund, och hur man lägger upp träningen för att få hunden att tänka på sin uppgift om den skulle bli stressad eller ofokuserad. Mina hundar tränas nu till exempel på att utföra en bugning/lekinvit då de vid vissa tillfällen har känt sig trängda av andra hundar till exempel. Smart va?
Vi har med andra ord haft det jättebra och mina stackars kursdeltagare imorgon har ingen aning vad som väntar dom......:)

Inga kommentarer: