måndag 22 september 2008

Tränat lite vovve

Ozzy, en blivande stjärna!
Cilla och Ozzy skall upp för vårdhundstest till helgen och de skall visa upp lite olika färdigheter. Bland annat skall Ozzy kunna gå lugnt och fint brevid en rullator eller en person med andra hjälpmedel. Cilla kommer hela tiden att gå med men det är ju viktigt att den person som de jobbar med känner sig trygg och utvald av en vårdhund.

Vi började med att försöka visa honom vad vi var ute efter och att det inte var ett fotgående utan att han bara lugnt och fint gå vid sidan med blicken framåt. Det kändes som om momentet vi ville ha är detsamma som en sk "jaktfot", där hunden också går vid sidan utan att titta på föraren. Så vi satte upp två skålar i varsin ända av en sträcka där de gick emellan. Gick Ozzy för fort eller började dra iväg mot belöningen framför honom, vände Cilla på steken och går åt andra hållet. Då han däremot gick lugnt och fint trots att det goda lockade, fick han klick och springa fram och ta sin korv. Han trodde ju förstås i början att det handlade om fotgående så vi började snabbt att bara klicka när blicken var riktad framåt och då han går med en lugnare kroppshållning än den han har i fotet,där han studsar fram och tittar på Cilla. Han var jätteduktig och förstod snart vad det handlade om.

Nu är det ju så att han älskar att träna och apellplanen innebär träning för honom och då fokuserar han och är mycket följsam, annat kan det bli när de går i "vardagsmiljö". Då vill han gärna kissa, lukta och drar även ibland i kopplet. Min tanke är att vi utnyttjar först faktumet att han är inställd på träning på klubben, lär honom vad vi är ute efter, sätter på ett kommando när han har fattat och först därefter tar ut honom i en miljö där annat lockar och han inte "tänker träning". Så småningom kommer deras tjänstetäcke dessutom tala om för honom att de jobbar och då blir också det tydligare för honom.

Kompis tränade inkallande med ställande och det funkar fint med extern belöning och Dito var också duktig på inkallning med utgångsställningar och även han klarar nu av att springa förbi en externbelöning! Gullegubbe!!!

Dessutom träffade Kompis en gammal flamma från när han var tonåring, en väldigt foxy boxer som är precis lika gammal.... Det var säkert 6 år sedan sist men de kände allt igen varann....:)

Inga kommentarer: